Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Eigenzinnige WK-match Schwarzman – Georgiev, in Twente

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

PERSBERICHT, Enschede, 30 mei 2009.
Drie keer scoren is de grote opgave van regerend wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman en uitdager Alexander Georgiev tijdens hun WK-match. Deze match over 12 partijen vindt plaats van 6 – 18 juni in Twente. 20 en 21 juni zijn als barragedagen ingeruimd. Plaats van handeling zijn de Gemeenten Enschede, Hengelo en Twenterand. De Universiteit Twente (UT) treedt op als gastheer voor de, ongetwijfeld spannende, barrages en voor de sluitingsceremonie.

Barrages zijn op twee momenten nodig:

1. Als geen van beide spelers de benodigde drie overwinningen nog heeft behaald,
2. Als de stand ondanks drie overwinningen gelijk is (bijvoorbeeld 3-3 dus).

Daarmee is de opzet van deze WK-match eigenzinnig te noemen, want voor het eerst wordt deze wedstrijdvorm toegepast.

‘Live’ match in Twente

De match om de hoogste titel in de damsport liet lang op zich wachten. Alexander Schwarzman sloot het wereldtoernooi in Hardenberg al in juni 2007 winnend af. Toen duidelijk werd dat de Russische dambond er niet in slaagde de WK-match te organiseren, besloot Henk Boers een poging te ondernemen. Na tussenkomst van Bernard Kobes, burgemeester van Wierden en voorzitter van de Sportraad Overijssel, creëerden de Gemeenten Enschede, Hengelo en Twenterand een breed draagvlak de match op verschillende locaties in Twente te spelen. Ook de Universiteit Twente voegde zich als sponsor bij het evenement, waarna Boers de WK-match 2009 onder kon brengen bij de Stichting Aanzet. De Enschedese Dam Club, en de in de Ereklasse uitkomende verenigingen Witte van Moort Westerhaar en Orfam Telecom Twente, tekenen voor de nevenactiviteiten. Het is niet de eerste keer dat een WK Dammen in Twente georganiseerd wordt. In 1938 speelde Keller tegen Raichenbach en in 1958 speelde Deslauriers tegen Koeperman een ronde van de WK-match in Hengelo. Ton Sijbrands veroverde in 1972 zijn eerste wereldtitel tijdens het rondtoernooi in Hengelo.

Overijssel is voor de wereldwijde popularisering van de damsport van grote betekenis geweest, waar de “Ondernemende Universiteit”, de Universiteit Twente, veel innovatieve spin-offs aflevert. Zo is de denksport, waaronder het dammen, mondiaal veranderd door de digitale klokken van DGT-Projects. ‘Planet- wide’, ‘real-time’ demonstratie is mogelijk door de in Enschede ontwikkelde elektronische damborden. Ook in deze match is het gevecht tussen de twee spelers ‘live’ te volgen.

Schwarzman en Georgiev

De match zelf wordt door de volgers van de damsport reikhalzend tegemoet gezien. Daar zijn goede redenen voor. Alexander Schwarzman (1967) werd eerder wereldkampioen in 1998 (Izjewsk) door in een rechtstreekse tweekamp tienvoudig wereldkampioen Aleksej Tsjizjov te verslaan. Tevens werd hij Europees kampioen in 2002 en veroverde hij de Russische landstitel vijfmaal. Hij is allround, want werd vorig jaar voor de zesde maal wereldkampioen op het 64-velden bord.

Alexander Georgiev (1975) wist Tsjizjov in twee matches te verslaan en zo de wereldtitel te grijpen, in 2002 en in 2004, beide in Ufa en Izjewsk gespeeld. In 2003 blijft hij wereldkampioen tijdens het WK toernooi in Zwartsluis. Eerder werd hij driemaal wereldkampioen bij de jeugd en veroverde de Russische titel negenmaal. Tweemaal werd hij Europees kampioen (1995 en 2006) en bovendien in 1999 de eerste wereldkampioen rapid-dammen.

Zoals de Nederlandse topspeler Paul Oudshoorn opmerkt, komen al decennia lang geen Nederlandse topspelers ook maar in de buurt van het niveau van de drie Russische topdammers Schwarzman, Georgiev en Tsjizjov.

De match tussen Schwarzman en Georgiev kenschetst hij als een botsing van verschillende grootheden, qua persoonlijkheid en psychologie, en daarmee de wijze waarop de twee topdammers de partij benaderen. Een eigenheid die men meestal wel aantreft bij wereldkampioenen, aldus Oudshoorn.

Hij noemt Schwarzman: ‘… een conceptueel artiest … Hij staat bekend als agressieve speler en daarom is hij een graag geziene gast in toernooien. Meestal ziet men van meet af aan een woedend streven naar strijd, bijna alsof hij de aanwezigheid aan de andere kant van het bord niet duldt.’

Georgiev is uit ander hout gesneden. Op hem is ‘serene concentratie’ van toepassing. ‘Eigenzinnige keuzes in het openingsrepertoire zijn bedoeld om de tegenstander te ontregelen om hem daarna meedogenloos te bespringen. Tegen de allersterkste tegenstanders is hij in staat om op weloverwogen momenten schijnbaar krankzinnige risico’s te nemen. Hij lijkt te weten dat de tegenstander in staat is tot feilen, welke naam of faam deze ook heeft.’

Meer informatie:

Egbert van Hattem, perschef WK Dammen 2009, Borgerstraat 30,
7523 BJ Enschede, tel. 053 – 4361545, email: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript
 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер