Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Alexander Schwarzman Kampioen!

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

Alexander Schwarzman heeft in Enschede zijn wereldtitel dammen geprolongeerd. Hij won zondag de twee 'micromatches' van uitdager Alexander Georgiev.
In de eerste match won hij de vierde partij door een onpareerbare 1-om-2 dreiging in de stand te vlechten. In de tweede match won hij de vijfde partij. Ondanks het tijdvoordeel voor Georgiev en een betere stand, trok Schwarzman de partij naar zich toe en wist hij zijn tegenstander naar de rand te drijven om door het centrum toe te slaan.

"Heb ik echt gewonnen?",
Schwarzman Kampioen! was het eerste dat Alexander Schwarzman kon uitbrengen nadat hij zijn wereldtitel, zijn derde in totaal, had geprolongeerd. Tegen uitdager Alexander Georgiev bleek zondag de tweede "micromatch" doorslaggevend. In de vijfde partij daarvan combineerde Schwarzman via het centrum naar doorbraak, nadat hij zijn tegenstander naar de rand had gedrongen. Toen Georgiev opgaf sprong hij juichend op waarbij zijn stoel achterover viel.

De nieuwe barragemethode van de micromatches leidde tot een fascinerende krachtmeting. Beide dammers kregen twintig minuten bedenktijd en konden vijf seconden verdienen door de klok in te drukken bij iedere gespeelde zet. De grootmeesters stelden elkaars technische vaardigheden op alle niveaus op de proef, waarbij de tactiek een hoofdrol speelde. Verder bleken de micromatches een regelrechte mentale beproeving.

Dat de tweede micromatch in een overwinning voor Schwarzman zou eindigen was tegen alle verwachtingen in. Hij begon de vijfde partij daarvan met een flinke achterstand op de klok en ook de partij zelf verliep aanvankelijk in het voordeel van Georgiev. -Wat er toen gebeurde weet ik nog steeds niet-, aldus de verslagen Georgiev na afloop. "Ergens sloeg het voordeel om en ik had geen tijd om aan het idee te wennen dat ik minder kwam te staan. Dat is me noodlottig geworden." De witspeler liet zich totaal overrompelen door het centrumspel van zwart.

De druk op Georgiev was in de loop van de dag almaar groter geworden. In de eerste micromatch verloor hij de vierde partij. In de tweede partij daarvan had Schwarzman zijn tijdvoorsprong geconsolideerd door het Georgiev moeilijk te maken met een mooie aanvalspartij.  In de daaropvolgende partij waren de rollen echter compleet omgedraaid. Schwarzman moest zich redden middels een onorthodox offer in het afspel. Dat de druk toen al groot was, bleek wel toen Schwarzman Georgiev er zelfs op moest attenderen dat hij bij het offer daadwerkelijk verplicht was te slaan!
In de vierde partij van de tweede micromatch had Georgiev opnieuw een black-out. Zijn handen wisselden twee zetten om die hij in zijn hoofd andersom had berekend. Hij vergat een verdedigende formatie op te bouwen en werd geconfronteerd met een kinderlijk eenvoudige 1-om-2 dreiging. Deze bleek niet te pareren.

Paul OudshoornHet dampubliek had medelijden met de onwaardige manier waarop Georgiev na al het moois wat hij in de match had laten zien, zo moest verliezen. "Georgiev doet dingen die zelfs voor een grootmeester verrassend zijn", karakteriseerde topspeler en demonstrateur Paul Oudshoorn de bijzonder kwaliteiten die de vice-wereldkampioen in deze match volop had laten zien.
Ook Schwarzman vond dat de mentale component een bepalende rol had gespeeld gedurende de twee barragedagen. "Het belangrijkste moment was voor mij de blitzpartij die ik op de eerste barragedag won", aldus de wereldkampioen. "De afgelopen jaren, misschien wel vijf jaren, heb ik heel vaak goede posities tegen Georgiev gehad, maar winnen was er niet bij. Zo ging het in het begin van deze match ook. De winst van zaterdag gaf mij het gevoel terug dat ik echt van hem kon winnen."

Publicitair was de WK match 2009 bijzonder geslaagd te noemen. Partijen, commentaar, analyses, chat en beelden, waren allemaal "live" te volgen via internet. Meer dan 12.000 unieke bezoekers telde de site, afkomstig uit alle windstreken van de wereld. Het publiek zat thuis op de eerste rang wat er ongetwijfeld ertoe heeft bijgedragen dat de publieke belangstelling in de zaal ietwat tegenviel.
De opzet van de match waarbij drie winstpartijen nodig waren om de titel te veroveren werd positief gewaardeerd. De rapid- en blitzpartijen op de eerste barragedag leverden een fraai spektakel op, en ook de twaalf reguliere partijen stonden bol van de vechtlust, hoewel beslissingen uitbleven. Vooral Schwarzman miste een paar keer aantoonbaar de winst. Beide spelers dwongen praktische kansen af. De micromatches tenslotte waren voor het publiek zeer spannend om te volgen.
Georgiev: "Ik denk dat de opzet zo op zich goed is. Misschien is een match met twintig partijen beter. De blitz-partijen waren in het voordeel van Schwarzman, ik ben beter in de rapidpartijen. Het blitz-onderdeel komt in de micromatches voldoende aan bod, dus ben ik voorstander ervan om deze in de aanloop daarnaar toe af te schaffen. Dit is trouwens geen excuus dat ik heb verloren, want ik ben gewoon met dit reglement akkoord gegaan."

 

 

Egbert van Hattem,
Perschef WK Dammen 2009.

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер