Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Slotwoord Organisatie

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

Schwarzman Kampioen!Afgelopen weekend waren we getuige van de zinderend spannende ontknoping van één van de meest spectaculaire WK Matches ooit. Een match die in veel opzichten baanbrekend, vernieuwend en innovatief is.

Fantastisch dat die finale nu net gespeeld werd bij de Universiteit Twente die zich al jaren presenteert als “Ondernemende Universiteit”. Ondernemen betekent altijd creatief zoeken naar manieren om met weinig middelen veel te bereiken. Weinig middelen, dat is beslist van toepassing op deze match. Weinig financiële middelen, bijvoorbeeld. Gelukkig kon deze match doorgaan dankzij de financiële bijdragen van onder andere de gemeenten Enschede, Hengelo, Twenterand en van de Universiteit Twente.

Frank Teer, Paul vd Veen, Henk Boers, Irina Boers (foto Rafail Zdoroveac)En ook aan mankracht was groot gebrek. Eigenlijk is deze hele match georganiseerd door één man, namelijk Henk Boers. Het soms genoemde “team van Henk Boers” bestond uit zijn vrouw Irina die ongetwijfeld voor hem een grote steun is geweest in de voorbereiding. Ook de omvang van de organisatie was erg bescheiden: perschef, Egbert van Hattem, toernooidirecteur Henk Boers en ondergetekende als voorzitter, dat was het. We werden gelukkig bijgestaan door stichting Aan Zet met IJsbrand Haven, Bart Jonker en Joop Kip als bestuur. Met weinig mensen en middelen heel veel bereiken, dat was de grote opgave en dat is heel aardig gelukt. Zo werd door Henk Boers met bescheiden middelen een prachtig programmaboekje en ander PR materiaal samengesteld.

Dat deze finale plaatsvond op de Universiteit Twente is óók bijzonder omdat deze match vooral de match van de innovatie geweest.
Heel origineel en innovatief was het spelen op 4 verschillende locaties. Eerst begonnen we in dat prachtige Muziekkwartier in Enschede, daarna werd gespeeld in het gemeentehuis Twenterand waar we voor het eerst merkten wat de grote meerwaarde is van live camera’s, daarna werd gespeeld in die statige Raadszaal van het gemeentehuis Hengelo en we eindigden deze match in de twee theaterzalen van de Universiteit Twente. Het was qua logistiek niet eenvoudig maar het was de moeite waard. Zelden werd een WK Match op zulke prachtige locaties gespeeld.

Rafail Zdoroveac, Alexander Schwarzman en Alexander GeorgievOok de toernooiopzet was innovatief met 12 gewone partijen, 3 Rapid partijen en 3 Blitz partijen op de eerste Barragedag gevolgd door micromatches op de tweede dag. Arbiter Frank Teer wil ik hartelijk bedanken voor zijn geduld en rust en bekwame manier waarop hij dit toernooi heeft gearbitreerd. De spelers verdienen een groot compliment dat zij deze gewaagde opzet beloond hebben met prachtig uitdagend spel.
Deze match zal denk ik ook de geschiedenis ingaan als innovatief en vernieuwend als het gaat om de techniek. Want deze match bracht Live partijen via de electronische damborden, Live video van de spelers en van de demonstraties, een Live meelopende computeranalyse en Live commentaar op de partijen.

Door de electronische borden kon iedereen met een kleine vertraging live meekijken op het bord. De software die Wieger Wesselink en Huub van de Wetering hebben ontwikkeld bleek zo perfect dat zelfs de supersnelle Blitzpartijen foutloos werden gereconstrueerd. Feike Boomstra ontwikkelde de techniek om onder in het beeld een meelopende analyse grafiek weer te geven. Voor het eerst in de geschiedenis hadden we al tijdens de partij een idee van wat de stand waard was.
Piet Bouma was verantwoordelijk voor de scripts achter de Live Commentaren, een functie waar door velen dankbaar gebruik van werd gemaakt.

En waar we eerst begonnen met een eenvoudige webcam hebben we in Vriezeveen ontdekt wat de grote meerwaarde is van echte camera’s die direct beelden van de spelers op internet brengen. En dat smaakte naar meer. Deze laatste twee dagen, hier in de Vrijhof van de Universiteit Twente hadden we dankzij de technici van de Universiteit Twente Live video van de spelers en Live video én audio uit de demonstratiezaal.

En al die verschillende onderdelen en technieken kregen een plaatsje in de prachtige meertalige website die door Geb Kos werd gemaakt en dagelijks werd aangevuld en uitgebreid. Met analyses, met notaties, met persberichten, met columns in het Russisch van Rafail Zdoroveac.

Het resultaat was er ook naar: de site werd meer dan 40.000 maal bezocht door meer dan 12.000 bezoekers uit 91 landen, die uren lang mee keken bij de finale. Het zal niemand verbazen dat er wat files en vertragingen op de digitale snelweg ontstonden.
Deze “Match van de innovatie” is het resultaat van de geweldige inspanningen en het grote vernuft van Huub, Wieger, Feike, Piet en Geb.

Hierdoor was deze WK Match in alle opzichten al bijzonder geslaagd. En de nevenactiviteiten waar de verenigingen EDC, Orfam Telecom en Witte van Moort voor zorgden maakten deze match tot één en al promotie van de damsport.
Ik wil bij deze iedereen nogmaals heel hartelijk bedanken voor ieders grote inzet en betrokkenheid.

Paul van de Veen, voorzitter organisatiecomité
 
 
 


 

 

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер