Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Zevende remise, zonder kansen voor Schwarzman of Georgiev

E-mail Print PDF
There are no translations available.

De WK match dammen 2009 dreigt in een taaie strijd te geraken nu de zevende achtereenvolgende remise een feit is van de in totaal twaalf "reguliere" dampartijen. Daarna zal een barrageweekend volgen met versnelde partijen, waarin de speler die het eerst drie winstpartijen heeft gescoord zich de nieuwe wereldkampioen mag noemen.
Was in de voorgaande partijen het nodige aan vuurwerk te zien, in de eerste partij in Hengelo was niet veel loos. Aanvankelijk had Georgiev het initiatief naar zich toegetrokken maar na een minder geslaagde voortzetting kon witspeler Schwarzman weer een stand opbouwen met een evenwichtige schijvenverdeling. De partij werd vervolgens door beide opponenten foutloos naar een puntendeling gespeeld.

 Het redelijk talrijk opgekomen publiek analyseerde in de naastgelegen zaal enkele spectaculaire varianten, maar de partij verliep een stuk rustiger. Daarvoor had Schwarzman een voor de hand liggende verklaring, toen hij de partij voor het publiek nader kwam toelichten. "De varianten zijn misschien mogelijk, maar dan moeten ze wel helemaal kloppen. Daarvoor had ik teveel tijd verbruikt in de eerste fase van de partij."

Schwarzman is zich terdege ervan bewust dat hij de match op de laatste dag moet winnen - wanneer deze ook valt ? en derhalve niet iedere dag tot het uiterste kan gaan om winst te forceren. Georgiev lijkt zich hiervan al eerder rekenschap te hebben gegeven. Hij betracht een ijzeren geduld.

De vele nevenactiviteiten in Hengelo waren een succes. Naast een scholierentoernooi in de stadhuishal, speelde oud-jeugdwereldkampioen Pim Meurs op de gezellige Hengelose markt drie uur lang tegen publiek en tegen sterke clubspelers. Zij moesten allemaal buigen voor Meurs - die dit jaar aan het NK voor senioren deelnam en die zich serieus van zijn taak kweet. Op de rustdag van vrijdag speelden Georgiev en Schwarzman zelf al op de markt waar ze veel belangstelling trokken.

Egbert van Hattem,
Perschef WK Dammen 2009.

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner