Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Tegenaanval Georgiev slaat niet door

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

Na de elfde remise op rij zijn wereldkampioen Alexander Schwarzman en uitdager Alexander Georgiev nog ver verwijderd van de wereldtitel. Morgens spelen de volledig aan elkaar gewaagde wereldtoppers nog één reguliere wedstrijd. Op zaterdag, met een uitloop tot zondag, volgen barragepartijen, net zolang tot één van de twee drie partijen heeft gewonnen.
In een welhaast ontspannen sfeer zetten beide dammers de toeschouwers een avontuurlijk schouwspel voor. Na een ultrascherpe opening, waarbij de standen fraai in elkaar liepen, werd de rolverdeling uiteindelijk duidelijk: een witte aanval (Schwarzman) tegen een omsingeling (Georgiev).

Het was de grote verdienste van uitdager Georgiev dat hij het initiatief ondubbelzinnig van de aanvallende witspeler wist over te nemen. Toen Schwarzman zijn basisstukken moest beroeren, wikkelde de zwartspeler af naar een perspectiefvolle stand. Het was in die fase juist de zwartspeler die verder naar voren stond. Daarmee toonde hij als het ware aan dat de witte stand eerder een schijnaanval dan een echte aanval was geweest.

 

Bovendien moest de witspeler vanaf de 35e zet nauwkeurig manoeuvreren om zijn benauwde centrum te ondersteunen, vanwege diverse combinatiemogelijkheden. Georgiev werd serieuze kansen toegedicht om te winnen, maar ditmaal was het Schwarzman die zich onder druk overtuigend van zijn verdedigende taken kweet. Hij speelde op tijd actief en stelde de remise rond de vijftigste zet veilig, waarna de partij na vier intensieve damuren wederom gelijkwaardig eindigde.

Beide opponenten analyseerden ontspannen hun partij ongeveer een kwartier lang, en gingen toen op weg naar een verfrissende duik in het zwembad van de Universiteit Twente. Daar begint op zaterdag pas het echte avontuur.

Egbert van Hattem,
Perschef WK Dammen 2009.

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер