Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Zesde remise zware domper voor Schwarzman

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

Enschede, 11 juni 2009
Ondanks de voortekenen, is ook de zesde partij tussen uitdager Alexander Georgiev tegen wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman in remise geëindigd. Georgiev voltooide een fraai staaltje koelbloedigheid door een zorgelijke stelling met een enorme achterstand op de klok de remisehaven binnen te leiden.
Met nog maar enkele seconden op de klok haalde hij de vijftig zetten grens, in een zinderende tijdnoodfase waarin ook Schwarzman inmiddels bijna al zijn bedenktijd had verbruikt. Het was tevens het hoogtepunt van de vele bezoeken op de internetsite. De systeembeheerder moest in allerijl een server bijschakelen.

Bovendien waren de stellingen na een tumultueuze fase weer in evenwicht gebracht. Daarmee bezorgde de uitdager Schwarzman de derde grote desillusie in zes partijen. Er gaan dan ook stemmen op die Georgiev vanaf nu de beste kansen op de eindoverwinning toedichten.

In de toeschouwersruimte gaf simultaanspeler, en meervoudig NK-deelnemer, Marino Barkel tussendoor wat varianten aan. ‘We krijgen een beslissing vandaag’, was zijn vaste overtuiging. Schwarzman had met zwart overwegend spel verkregen en had nog zeeën van bedenktijd. Georgiev kwam onder zware druk, zowel van de klok als op het bord. In tien minuten tijd moest hij nog twintig loodzware beslissingen nemen.

Het is de vraag of Schwarzman ergens in deze fase ondubbelzinnig de winst heeft gemist. Het ziet er wel naar uit. Na de klokcontrole restte hem in ieder geval weinig anders dan nog een paar gedwongen zetten te produceren en zich bij de wandelingen tijdens de denkpauzes van Georgiev, al vertwijfeld af te vragen wat er toch mis was gegaan. In de analyse die de spelers na afloop deden, toonde Georgiev nog een paar fraaie ideeën die de gemoedstoestand van Schwarzman ook al geen goed zullen hebben gedaan.

De wereldkampioen heeft in ieder geval een volle dag de tijd om te recupereren, want vrijdag volgt een rustdag. Uitdager Georgiev gaat zich misschien afvragen of hij zijn openingskeuze aan zal passen, want om de wereldtitel te veroveren zal ook hij drie maal tot winst moeten komen, in de reguliere 12 partijen of anders in de barragepartijen. Aangetekend moet worden dat Georgiev (1975) al in 1999 wereldkampioen “blitz-dammen” werd.

Egbert van Hattem,
Perschef WK Dammen 2009.

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер