Schwarzman - Georgiev - World Championship Draughts 2009

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Home

Georgiev betwist gelijk van de computer

E-mail Печать PDF
There are no translations available.

Nu ook de tiende ontmoeting tussen wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman en uitdager Alexander Georgiev in remise is geëindigd, zal de match beslist gaan worden op één van de barragedagen.

In nog twee ‘reguliere’ partijen met volle bedenktijd hebben de spelers kans om met een voorsprong die barrages in te gaan. Wie drie partijen in winst heeft omgezet mag zich na deze match de nieuwe wereldkampioen noemen.
In de tiende partij koos witspeler Georgiev, ondanks enkele mindere ervaringen eerder in de match, wederom voor de Keller-variant waarbij hij het aanvalsinitiatief willens en wetens aan zwart liet.

Een zeer spannend middenspel ontspon zich waarbij de stellingen scherp op elkaar botsten. De aanvalsdrift van zwart versus de beteugeling van de bewegingsvrijheid door wit werden op hoog niveau tegen elkaar bestreden.
Direct na de partij analyseerde Georgiev verbeten en liet met enkele vastloopvarianten zien dat hij gevaarlijk op kansen loerde. Meteen na afloop wilde de uitdager de waardering van de computer weten over de gespeelde partij. Die was licht op de hand van de aanvallende partij. ‘De computer snapt dit soort spelsystemen niet’, aldus Georgiev. ‘Het gaat om subtiel tempospel en beheersing van strategische velden. De computer kijkt alleen maar wie het centrum bezet.’

De partij werd tot de langste van de match tot nog toe. Schwarzman leek op het bord zijn gelijk te willen halen en zijn tegenstander duidelijk te maken dat hij tot voordeel kon komen. Dat lukte, maar de puntendeling was uiteindelijk zo goed als gelijkwaardig.

Woensdag en donderdag verhuizen de spelers terug naar het Muziekkwartier in Enschede waar ze de match ook begonnen. Na een rustdag op vrijdag volgt zaterdag de eerste barragedag op de Universiteit Twente. Eerst zullen dan drie ‘rapid-partijen’ worden gespeeld (20 minuten per speler + 10 seconden bonus voor iedere gespeelde zet met behulp van de Fisher-klok). Daarna zullen, zo nodig, drie ‘blizt-partijen’ worden gespeeld (10 minuten per speler + 5 seconden bonus per gespeelde zet).

Egbert van Hattem,
Perschef WK Dammen 2009.

 
Nederlands (NL-nl)Russian (CIS)English (United Kingdom)

Sponsors

Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер